Monteren fietsendrager
Het zal best wel eens voorkomen dat je wilt gaan fietsen en dat deze locatie verder weg ligt. het zelf kunnen vervoeren van jouw (elektrische) fiets is dan wel erg fijn. Bij het aanschaffen van een fietsendrager moet je rekening houden met het nut en de functie hiervan. Hieronder worden de drie modellen uitgelegd die er zijn en wordt er uitgelegd hoe jij een fietsendrager in 5 simpele stappen zelf kan monteren.
Typen fietsendragers
Elke fietsendrager heeft een eigen bevestigingssysteem, met andere functies, voordelen en nadelen.
Elektrische fietsen: een elektrische fiets is erg zwaar, daarom raden wij aan om een trekhaaksysteem fietsendrager aan te schaffen. Controleer altijd van te voren wat het maximale gewicht is wat de fietsendrager aankan, om ongelukken te voorkomen.
Rugzaksysteem: deze bagagedrager is een van de goedkoopste modellen die er zijn, het nadeel is dat je deze op de koffer monteert waardoor de achterklep van de auto niet meer open kan. Je moet bij dit model erop letten dat je achter kenteken goed zichtbaar is en je achter lampen ook. Controleer bij elke stop die je maakt of de riemen rondom de fietsbanden nog strak zitten.
Dakdrager: dit model is op het dak bevestigd. Het vangt hierdoor veel meer wind en dit levert veel weerstand op, dus je auto verbruikt meer. Je bent hierdoor ook hoger, dus rekening houden met tunnels en hoogteverschillen is erg belangrijk. Ken je hoogte voordat je aanrijdt.
Kogeldruk trekhaak
Het is belangrijk dat het gewicht van de fietsendrager met de fietsen erop, niet zwaarder is dan de maximale kogeldruk van jouw auto. Als de kogeldruk 100kg is en de fietsendrager 30kg weegt dan mogen jouw fietsen samen 100kg-30kg= 70kg wegen. Een gemiddelde elektrische fietst weegt tussen de 20kg en 30kg en een normale stadsfiets tussen de 10kg en 20kg.
Stappen monteren fietsendrager
- Zorg dat de kogel op de trekhaak vet vrij is, zo kan de fietsendrager onderweg niet gaan schuiven.
- Pak de handleiding en klem de fietsendrager strak op de kogel. Het kan zijn dat je hiervoor een moer moet aandraaien. Dat ligt aan het type fietsendrager. De fietsendrager mag niet kunnen bewegen.
- Zet de hefboom altijd op slot en stop de stekker van de fietsendrager in de stekkerdoos van de trekhaak.
- Controleer voor vertrek of alle lichten goed werken, zoals het remlicht en de knipperlichten.
- Bevestig een wit kentekenplaat op de fietsendrager.