Naar santiago de compostela op de fiets
De bedevaartstocht naar de heilige stad Santiago de Compostela is al eeuwenoud en werd van oorsprong bewandeld over zeer smalle paden die uit alle windstreken vandaan kwamen. Zo’n lange tocht is een flinke beproeving, je komt jezelf meerdere malen tegen en je leert daardoor veel over jezelf. Uit historisch oogpunt wordt de tocht gedaan om de heilige Jacobus de eren maar tegenwoordig doen veel mensen de tocht omdat ze iets hebben meegemaakt en om het te kunnen verwerken.
De meeste mensen wandelen naar het bedevaartsoort, maar je kunt ook naar Santiago de Compostela fietsen.
Waarom naar Santiago de Compostela fietsen?
Waarom zou je fietsen naar Santiago in plaats van wandelen? Het snelle antwoord is dat de één nu eenmaal meer houdt van fietsen dan wandelen. Een andere reden kan zijn omdat je de tocht al een keer gewandeld hebt. Vanwege de lengte en zwaarte van de pelgrimsroute beginnen veel wandelaars de route in de Franse of Spaanse Pyreneeën.
Het voordeel van fietsen naar Santiago is dat het nu eenmaal sneller gaat dan wandelen. Zeker als je deze bijznodere tocht doet op een kwalitatief goede, betrouwbare en stille ebike. Dat geeft de mogelijkheid om de route uit te breiden, bijvoorbeeld door te starten in het midden van Frankrijk, of zelfs in Nederland of België.
Fietstocht Santiago de Compostela, waar start je?
Er ligt een flinke afstand tussen Nederland en Santiago, namelijk bijna 2.500 km. Als je tijd hebt, en je conditie is goed genoeg, dan kun je de gehele tocht afleggen. Je kunt er ook voor kiezen om in België of Frankrijk te starten, of om de pelgrimstocht in delen op te splitsen.
Er zijn mensen die ervoor kiezen om zo snel mogelijk naar Santiago te fietsen. Op een racefiets of e-bike kun je de gehele tocht binnen drie weken afleggen. Wil je de tocht echt beleven? Wil je rustig genieten van alle prachtige landschappen waardoor je fietst? Ga dan op een goede trekkingfiets, inclusief fietstassen. Je doet dan ongeveer 50 dagen over de tocht, dat is gemiddeld 75 km per dag. Misschien klink dat als weinig dagelijkse kilometers, maar vergeet de vlakke Hollandse fietspaden. Niet alleen de Franse heuvels moeten onderweg bedwongen worden, de Pyreneeën vormen een serieuze obstakel.
Voor welke route kies je?
Vanuit Nederland kun je kiezen voor twee fietsroutes die naar Santiago de Compostela leiden. Deze beiden routes zijn gemarkeerd. De meest populaire is de St. Jacobs fietsroute, een route van 2.500 km lang. Het startpunt van deze route ligt in Haarlem, het leidt je via België en het westen van Frankrijk naar het eindpunt in Santiago. Maar je kunt ook fietsen naar Santiago langs oude wegen. Deze route van 2.300 km begint in Maastricht, hier vandaan fiets je door de Ardennen en dwars door Frankrijk naar de Pyreneeën. De laatste route lijkt eenvoudiger door de kortere afstand, maar je fietst onderweg over meer heuvels en bergen. Daardoor is de tocht langs oude wegen een grotere uitdaging.
Ga goed voorbereid op pad!
Ben je enthousiast geworden en klaar om op de fiets te springen? Wacht dan nog heel even! Een fietstocht naar Santiago heeft namelijk een hele goede voorbereiding nodig. Ten eerste is het belangrijk dat je conditie goed is, ongetraind op pad gaan is heel onverstandig. Een goede fietsconditie krijg je door ruim voor de tocht flink wat tijd op de fiets door te brengen. Hoeveel kilometers je tijdens de training aflegt is minder belangrijk dan je zadeltijd. Bouw deze tijd langzaam op tot je zeker 6 uur al fietsend op een zadel kunt blijven zitten. Gaat dit je goed af? Doe dan je fietstassen op de fiets en train vaker op heuvels.
Behalve een goede conditie, is ook een goede fiets van groot belang. Er bestaan speciale fietsen die geschikt zijn voor lange tochten, zoals trekkingfietsen of sportfietsen. Deze zijn stevig, geschikt voor het meenemen van bagage en van hoge kwaliteit. Je fiets moet dagelijks flink aan het werk, dus kwaliteit is belangrijk. Zorg ervoor dat je de fiets goed leert kennen, het is heel handig als je weet hoe je de fiets kunt onderhouden en eventueel repareren.
Heb je voldaan aan de conditie van jezelf en de fiets? Dan is het tijd om een planning te maken. Voor welke route kies je? Hoeveel kilometers wil je dagelijks afleggen? Waar wil je overnachten of een rustdag houden? Houd je planning globaal, zodat je vrijheid houdt om te genieten van je fietstocht naar Compostela.